Forside Virksomheder Er Happy Helper nu også så glad?

Er Happy Helper nu også så glad?

1701
0
DEL

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Det var (og er) et smart koncept, som tre familiefædre startede, hvor man så billigt som 132 kroner i timen kan få gjort rent i huset, noget det ofte er væsentlig dyrere, hvis man ellers gerne vil have en regning på at det er blevet gjort. Tjenesten hedder Happy Helper, og den har hjulpet mange familier med at få en lidt lettere dagligdag, det er dog ikke kun gode ting, der er forbundet med tjenesten, og det er da et stykke hen af vejen faktisk også næsten for godt til at være sandt.

Ideen om at det er billig arbejdskraft med god samvittighed, da man ikke får gjort det sort, er dog også mildest talt noget, der er i en gråzone. Du får ganske vist en  kvittering på at du har betalt, men det er stadig op til den enkelte happy helper at indberette beløbet til skat og betale det der tilkommer staten. Så selvom du måske handler i god tro, kan det stadig være sort arbejde. Du kan dermed få håndværkerfradrag for noget, du rent principielt ikke er helt berettiget til.

Billig rengøring eller løndumping?

Flere fagorganisationer har da også værer ude med riven omkring tjenesten som de beskriver som værende løndumping. Rigtige rengøringsvirksomheder hvor der er rigtige ansatte kan naturligvis ikke være med på de samme priser, da der er en lang række faktorer der spiller ind, og derfor bliver Happy Helper også en trussel mod det rigtige rengøringspersonale, der rent faktisk skal leve af det, og ikke blot har det som en bibeskæftigelse ved siden af studiet. Det er dog ikke kun rengøringsvirksomhederne der har grund til at føle sig lidt trådt på af tjenesten og hvis lige, der kommer flere af.

DET glemmer mange

Der er nok mange der tænker, at 132 (eller 120 efter gebyrer trukket fra), vel egentlig er en ok løn for en studerende, hvor det ikke kræver de helt store kompetencer at komme igang. Der er dog den helt store forskel, at de ikke er ansat, de fungerer blot som en “virksomhed” der udfører arbejdet. Der er altså ikke feriepenge, pension, kørsel, forsikring der dækker eventuelle arbejdsskader og lignende. Timelønnen er dermed langt under 100 kroner, hvis man tager dette med i betragtningen.

Hyrer man et professionelt rengøringsfirma er rengøringsartikler med i prisen, det er de ikke ved disse tjenester. Denne udgift kommer altså også oveni.

Vi har næppe set den sidste tjeneste der tilbyder rengøring til virksomheder og private, men vi har nok heller ikke hørt det sidste omkring beskatning, ansættelsesforhold og lignende. Tjenesten kan sammenlignes en smule med Uber – og se hvordan det gik.

EFTERLAD ET SVAR