Forside Detailhandel Tvivl om loyalitetsprogrammers fremtid

Tvivl om loyalitetsprogrammers fremtid

2052
0
DEL

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

De fleste kender nok COOP’s medlemsprogram, hvor man får et lille kort der giver en række medlemsfordele, hvis man ellers benytter kortet, når man handler. Tidligere hed det dividende, men nu er det langt mere end det. På COOP’s hjemmeside kan man købe alt fra gardiner fra Uniggardin til rejser fra diverse rejseselskaber og få rabatter på disse køb.

Der er mere end en millioner medlemmer af den “lille klub”, og hver uge bliver kortet flittigt brugt rundt om i hele landet. Kortet kan bruges til at få adgang til specielle medlemstilbud, få samlemærker som man bruges til at få rabat på forskellige produkter, men det er ikke alle de er lige vilde med COOP’s metoder.

Erhvervs og Vækstministerriet er nemlig ikke blandt de største støtter af programmet, da det meget vel kan være i strid med en revisionen af betalingsloven, der er blevet fremsat af ministeriet. Loven der efter planen skal træde i kraft senest i januar 2018 handler nemlig om, hvorvidt det er lovligt for butikkerne at indsamle den store mængde data om kundernes køb, som de gør i øjeblikket.

COOP får en næsten uvurderlig viden om deres kunder og deres indkøb, når de skanner medlemskortene. Spørgsmålet er nu om denne viden er for meget af det gode, og om det kan være i strid med loven. Lovforslaget siger, at der som minimum skal være en knap på terminalen, man skal kunne klikke på, hvis man ikke ønsker at ens køb registreres, hvilket der naturligvis kan være flere grunde til.

DSK (Dansk Erhverv og De Samvirkende Købmænd) er dog ikke overraskende imod dette, da det vil øge ekspeditionstiden, hvis kunderne pludselig skal tage stilling til dette hver gang de handler.

En anden instans der er inde over, er Forbrugerombudsmanden, der lige nu er ved at undersøge om det overhovedet at lovligt, når disse oplysninger bliver indsamlet af butikkerne, da en nyere version af loven siger, at det kun er banker der må have sådanne oplysninger.

Fremtiden for COOP og andres medlemsprogrammer kan med andre ord se en del anderledes ud efter januar 2018, men intet er endnu helt officielt blevet meldt ud.