Forside Virksomheder Flere konkurser i byggebranchen

Flere konkurser i byggebranchen

2051
0
DEL

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

Det sidste års tid har der været skrevet meget om, hvor godt det går i byggebranchen, og hvordan der virkelig er travlhed i branchen, og krisen lader til at være godt bag ved os. Derfor kan det også undre lidt at helt nye tal fra Dansk Statisik viser, at der i løbet af de sidste 9 måneder har været væsentlig flere konkurser, end i samme periode sidste år. Rent faktisk er tallet helt oppe omkring 20% flere. I alt har tæt på 700 virksomheder inden for byggebranchen været nødt til at dreje nøglen den forkerte vej. Konkurser er ikke overraskende ofte et symbol på, at det ikke går så godt i branchen.

Rent faktisk skal man tilbage til 2010 for at finde et lige så højt antal af konkurserne, hvilket naturligvis kan virke en smule foruroligende. Andreas Fernstrøm, der er analysechef hos Dansk Byggeri, siger dog også at det er paradoksalt, når man kigger på antallet af konkurser, når man samtidig kigger på  konjunktursituationen, beskæftigelsessituationen og i ordrebøgerne der er fyldt rundt omkring, og det alt i alt rent faktisk går rigtigt godt.

Analysechefen mener blandt andet at det kan skyldes, at der er mange der kæmper med efterslæb fra krisen og aldrig er kommet helt ovenpå, og det stadig er noget af det vi mærker effekterne af, og vil gøre det i de kommende år.

Stor forskel på byer

Der er stor forskel på, hvordan det går rundt om i landet, og det giver naturligvis sig selv, at byggebranchen generelt set har mere travlt i byer, hvor der er mange tilflyttere, da der skal bygges nye huse, moderniseres og renoveres i langt højere grad, end i byer der oplever negativ befolkningstilvækst.

Det er eksempelvis helt sikkert sjovere at være tømrer i Køge end det er at være tømrer i Ringkøbing og Lemvig. For hvor Køge er en af de mest populære steder at flytte til for tiden, er Ringkøbing en af de mindste attraktive.

Der er dog også mange konkurser, der kan skyldes at mindre virksomheder slår sig sammen, og den ene part af den ene eller anden grund vælger en konkurs. Det er altså ikke et helt entydigt udtryk for, at det går dårligt.