Forside Virksomheder En god projektleder kan være millioner værd

En god projektleder kan være millioner værd

2316
0
DEL

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel. Indlægget er altså betalt - det samme gælder eventuelle hyperlænker.

I langt de fleste virksomheder, er der ikke nogen mennesker der kan undværes, og der er da også nogen der arbejder med den holdning at alle medarbejdere er lige vigtige. Det er dog langt fra alle medarbejdere, der har den samme økonomiske betydning. En af de vigtigste stillinger i mange virksomheder er projektlederne – altså dem der sørger for at projekter bliver ført ud i livet, og lavet så både virksomheden og kunderne kan være tilfredse.

Rundt om i de danske virksomheder, sidder der dog også tusindvis af projektledere, der ganske enkelt ikke er dygtige nok, og som potentielt set kan koste virksomhederne mange millioner kroner fordi projekterne ikke bliver ledet som de bør. I rigtig mange tilfælde er det ikke projektlederens skyld direkte, men en konsekvens af at de ikke har en uddannelse i den stilling de sidder i. Der er en tendens til at der er mange der bliver gjort til projektledere efter at have siddet i en helt anden stilling, men fordi vedkommende har arbejdet med det givne område, bliver “forfremmet” til at lede projekter.

Hyr udefra eller uddan

Det kan dog være rigtig farligt at udnævne en ansat i firmaet til at være projektleder, hvis den pågældende ikke har erfaring med at lede, og måske både kan have svært ved at have de mange bolde i luften og at se helheden i projektet. I mange tilfælde er det derfor en god ide for virksomheden at hyre en udefra der kommer ind, eller at investere i en projektlederuddannelse (du kan se en oversigt over muligheder her) til den ansatte, så vedkommende får de rette værktøjer at arbejde med.

Der findes naturligvis ikke specifikke tal for hvor meget en projektleder kan spare (eller koste for den sags skyld), der er dog set mange eksempler på at projekter har kostet unødvendigt mange spildte kræfter – se bare alle de episoder der har været i SKAT, hvor de kunne have brugt nogle bedre projektledere, hvilket måske kunne have sparet samfundet for milliarder.